Výsledky vyhledávání v sekci Nápady a Návody na dotaz môžeme použiť

9 tipov, ako správne sterilizovať fľaše na zaváranie

access_time01.marec 2020personAlena Haldová

Aj vy ste podľahli trendu domáceho zavárania a u vás doma to rozvoniava ako v babičkinej letnej kuchyni? Potom iste riešite čo robiť, aby vaše dobroty dlho vydržali v komore bez chybičky a radosť z kuchtenia vám po pár týždňoch zbytočne nepokazili plesne tvoriace sa na povrchu sladučkých dobrôt. Naše babičky vedeli, že kvalitné zaváraniny im zaručí  poriadne umývanie fliaš a ich dokonalé sterilizovanie. Lebo najdôležitejšia pri zaváraní je práve hygiena.1. Vyberajme si vhodné zaváracie poháre a fľašeFľaše a poháre na zaváranie musia byť vyrobené z veľmi kvalitného tvrdeného skla, ktoré odolá vysokým teplotám. Ich výhodou je, že ak sú nepoškodené, teda bez škrabancov a prasklín, môžeme ich používať v kuchyni celé roky. Preto ich pred napĺňaním vždy dôkladne poprezerajme. Poriadne skontrolujme aj viečka, ktoré nesmú byť porušené, natrhnuté alebo inak mechanicky poškodené.Babičkin tip:Ako rýchlo odstránime starú etiketuNa sterilizovanie môžete použiť aj prázdne poháre z kúpených zaváranín, no často nám na nich prekáža pôvodná etiketa od výrobcu. Zbaviť sa jej býva poriadna skúška nervov. Ak nepomáha namáčanie do horúcej vody a šúchanie drôtenkou, skúste použiť jednoduchý trik babičiek. Na časť servítky nakvapkajte olej na varenie, ktorý máte po ruke a pretierajte na mieste, kde je odolné lepidlo. O chvíľu bude fľaša ako nová!2. Dokonale umývajme zaváraninové poháre a viečkaBabičky vedeli, že základom kvalitných zaváranín je dokonalá čistota. Preto poháre a aj nepoškodené viečka najskôr poriadne vyumývali horúcou vodou a saponátom, skontrolovali, či na nich nezostali žiadne zaschnuté kúsky potravín a iné nečistoty. Opláchli ich prúdom horúcej vody a potom ich ešte sterilizovali. Ako?3. Všetko vybavenie sterilizujeme vo vriacej vodeBabičky vedeli, že len vyumývať náradie a fľaše na zaváranie horúcou vodou so saponátom nestačí! Potrebovali ich zbaviť všetkých mikroorganizmov, ktoré by mohli ich tvrdú prácu a aj zaváraninu úplne znehodnotiť! Robme to ako ony. Do veľkého hlbokého hrnca poukladajme poháre s otvormi nahor a dookola poukladajme viečka. Hrniec naplníme vodou, až kým nebude presahovať asi tri centimetre nad povrchy pohárov. Pokojne do veľkého hrnca pridajte aj naberačku, ktorou budete džem dávkovať do pohárov. Vodu privedieme do varu a všetko vybavenie sterilizujeme aspoň 10 minút. Vybavenie povyberáme z horúcej vody a necháme vyschnúť na papierových alebo dôkladne vyžehlených bavlnených kuchynských utierkach. Poháre a ani viečka už neutierame utierkou!Babičkin rýchly tip:Umyté poháre a viečka môžeme desať minút pri teplote 100 ˚C sterilizovať aj v rúre v hlbokom plechu s vodou, akoby sme ich zavárali. Ak máte málo času môžete poháre a viečka po dôkladnom umytí saponátom len preliať vriacou vodou.4. Horúcim džemom či zálievkou napĺňajme ešte teplé poháreAk naplníme horúcim džemom či zálievkou studené poháre, môže sa stať, že sklo praskne. Preto babičky radia nalievať horúce tekutiny do ešte teplých pohárov či fliaš.Babičkine tipy:Ak zavárame ovocie, musí byť tiež dôkladne umyté. A počas plnenia džemu do pohárov určite neoblizujeme naberačku!5. Džemy či zálievku plníme maximálne centimeter od okrajaDžem naberáme zo stredu hrnca, kde je najteplejší. Zaváraninu plníme maximálne centimeter, ideálne jeden a pol centimetra od okraja. Ak by bola preplnená až po vrch, mohla by priveľmi vystúpiť a spôsobiť to, že viečko nebude pevne držať.6. Pred ukladaním viečok očistíme hrdlá fliaš a pohárovAj tie najskúsenejšie gazdinky zašpinia počas plnenia fliaš džemom, zálievkou či sirupom aj okraj nádoby. Preto po naplnení okraje pohárov a fliaš očistíme čistou papierovou utierkou, aby kvapky tekutiny nepriaznivo neovplyvňovali priľnutie a teda tesnenie viečka.7. Ako zaváraniny dokonale zaviečkujemeNa čisté a suché okraje pohárov pevne zaviečkujeme dokonale čisté viečka. Skontrolujeme, či sú skutočne dobre zatiahnuté!Babičkin tip:Babičky sa proti nepriaznivým mikroorganizmom, ktoré by mohli zaváraninu znehodnotiť ešte poistili a viečka či okraje pohárov potierali čistou gázou namočenou v liehu.8. Ako zaváraniny sterilizujemeZaváraniny sterilizujeme v zaváracom hrnci s teplomerom. Použiť môžeme aj veľký hrniec, na jeho dno položíme drevenú mriežku, ktorá nám zabezpečí aby nám poháre počas zavárania nepopraskali. Babičky používali na dno veľkého hrnca aj froté uterák, vyskúšajte túto fintu aj vy, ak nemáte po ruke drevenú mriežku. Na mriežku poukladáme zaváraniny. Zalejeme ich teplou vodou tak, aby jej hladina presahovala viečka asi o päť centimetrov. Zavárame pri teplote 85 – 90 ˚C presne 10 minút. Takto si ovocie ale aj zelenina ponechajú svoju vynikajúcu chuť, vôňu a farbu. Potom ich vyberieme z horúcej vody na kuchynské utierky a necháme vychladnúť. Ak by sme nechávali chladnúť zaváraniny postupne v horúcej vode, stratili by sviežu farbu a vyzerali by mdlo. Viečka kontrolujeme po vychladnutí, či sú zatiahnuté zistíme poklopaním, mali by znieť duto.  Keď ich obrátime hore dnom, nesmú tiecť!Babičkin tip:Či džemy zavaríme, je na nás. Zaváranie je ďalšou poistkou proti plesniveniu, ale na druhej strane ovocnú dobrotu ešte raz vystavujeme vysokej teplote. Ak však používame na džemy poháre s patentným uzatváraním a s gumičkou, džem vždy aj zavárame.9. Kedy poháre otáčame hore dnomPoháre otáčame hore dnom, ak do teplých nádob nalievame vriaci džem, lekvár či marmeládu, hneď ich zatvárame a nesterilizujeme ich.  Vtedy ich položíme hore dnom na kuchynské utierky alebo podložku, ktorá by nemala byť studená. V pohári sa vytvorí podtlak, ktorý pevne pritiahne viečko a vzduchotesne tak uzatvorí nádobu, tekutina nesmie spod viečka vytekať! Po vychladnutí preklopíme a zistíme, či sa viečka dobre zatiahli. Keď na ne poklopeme, mali by vydávať dutý zvuk.Babičkin tip: Aký je rozdiel medzi pasterizáciou a sterilizáciou? Tepelná sterilizácia je konzervácia, ktorou sa zabíjajú nepriaznivé mikroorganizmy spôsobujúce znehodnocovanie zaváraniny nad teplotou 100 ˚C . Počas varenia uniká z pohára teplý vzduch a vzniká čiastočné vzduchoprázdno. Po vychladnutí vonkajší vzduch pritiahne viečko, ktoré tak pevne drží pohár a zaváranina sa nekazí. Správne sterilizované zaváraniny majú tú výhodu, že neobsahujú žiadne umelé ani cudzie konzervačné látky a vydržia vo výbornej kondícii aj niekoľko rokov. Pasterizácia prebieha pri použití teplôt do 100 ˚C.

folder_openPřiřazené štítky

Chcete si užiť svieže karbonátky? Tak v tom prípade je dobré vložiť do nich ľad. Pri smažení neostanú suché, ale budú šťavnaté

access_time02.marec 2020personAlena Haldová

Existuje niekoľko trikov, ale tento som aj ja počula po prvý krát.Máte niekedy pocit, že keď sa naobedujete niekde v reštaurácii a objednáte si karbonátky,  sú niake šťavnatejšie. Tak teraz si povieme tajomstvo, ako si také môžete pripraviť aj doma.Tajomstvo na lahodné pokrmy z mletého mäsaNajpôsobivejšie spôsob, ako zachovať šťavnatosť karbonátky ich použiť kocku ľadu. Pri vyprážaní alebo pečení na grile umiestnite do rezňa malý kúsok ľadu, pomôže udržať mäso šťavnaté a krehké. Niektorí kuchári dávajú maslo pre jemnosť. Ale v tomto prípade budú vaše mäsové výrobky trochu mastné. Hoci táto metóda je tiež veľmi dobrá.Chcete si užiť svieže karbonátky? Tak v tom prípade je dobré vložiť do nej ľadu. Pri smažení neostanú suché, ale šťavnaté.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdravie na dotaz môžeme použiť

Stévia cukrová

access_time25.február 2020personAlena Haldová

Stevia Rebaudiana Bertoni - Stévia cukrová, (ľudovo sladké lístky, medové lístky) patrí k rodu Stevia, ktorých poznáme viac ako 150 druhov. Patri do kmeňa Eupatoriaceae, čeľaď astrovité - Asteraceae (Compositae). Je to viac ročná rastlina. Dorastá do výšky 30 - 60 cm. Stévia je 300 krát sladšia ako cukrová repa. Rastlina obsahuje chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, éterické oleje, triesloviny, betakarotén.Minerály – Ca, K, Cr, Co, Fe, Mg, Mn, P, Se, Si, Zn. Vitamíny C, A, B1, B3, E, P, K. Rastlina má však na ľudský organizmus priaznivé účinky. Sušené lístky stévie obsahujú steviozidy, ktoré stimulujú pankreas ako aj tvorbu inzulínu, čo sa prejavuje pozitívne pri liečbe diabetu II. typu. Stévia má mnohoraké využitie námatkovo spomeňme aspoň tie čo nás najviac trápia: obezite, ateroskleróze, zabraňuje hyper- a hypoglykemickým stavom, normalizuje látkovú výmenu, znižuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, obnovuje elasticitu buniek, znižuje chuť na tabak a alkoholické nápoje, zlepšuje činnosť mozgu, dokonca pomáha tlmiť chuť po sladkom... Stéviu môžeme použiť čerstvú, sušenú alebo alkoholový extrakt. Čerstvý list pridáme do čaju.Sušenú použijeme do sladkého pečeniaAlkoholový extrakt, môžeme použiť ako ústnu vodu, pár kvapiek do vody alebo pri aftách. Vodný extrakt môžeme použiť ako pleťovú či vlasovú vodu. A mnoho ďalších možnosti využitia stévie v kuchynskej či domácej kozmetike. Stévia musí zápasiť s monopolom cukru a umelých sladidiel. Ak chcete niečo pre seba urobiť, odmietnuť umelé sladidla či rafinovaný cukor, máte možnosť použiť vynikajúci prostriedok z Južnej Ameriky - Stéviu .Dá sa jednoducho pestovať na balkóne. Takže cukor vám bude rásť priamo pred očami.

folder_openPřiřazené štítky

Klíčky

access_time03.marec 2020personAlena Haldová

Nejedná sa o žiadny posledný výstrelok módy alebo výmysel. Klíčky, ako vysoko kvalitná potravina, boli známe už pred 5000 rokmi. Naklíčené semená tvoria dôležitú časť diéty ľudí žijúcich vo vysokohorských oblastiach Hunzy v Himalájach a dožívajúcich sa dlhovekosti. Ku koncu 18. storočia Charles Curtis, chirurg Britského kráľovského námorníctva, zaznamenal skutočnosť, že naklíčené semená by mohli byť použiteľné ako vhodná prevencie skorbutu, zatiaľ čo tie isté semená, ale nenaklíčené, sa žiadnymi podobnými vlastnosťami nevyznačujú. Pretože keď semená začínajú klíčiť, procesy, ktoré sa v nich odohrávajú, celkom zmenia ich nutričnú hodnotu.Semeno je uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Akonáhle nasaje trochu vody, enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu; začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Niektoré semená konzumované v nenaklíčenom stave môžu spôsobiť nadúvanie, práve naklíčením však tieto tendencie prudko znížime. Lekári, ktorí využívajú čerstvo naklíčené semená ako súčasť liečebných kúr, tvrdia, že je to práve vysoká úroveň aktivity enzýmov, ktoré povzbudzujú naše vlasnté enzýmy k väčším výkonom. Z vitamínov obsahujú klíčky hlavne provitamín A, vitamín B1, B2, B12, E, K, biotín a niacín. Sú zdrojom minerálov, hlavne vápnika, horčíka, fosforu, železa. Správne vypestované klíčky semien sú vhodné aj pre deti od jedného roka.Najčastejšie sa používajú do šalátov, nátierok, do polievok, zeleninových jedál(napr.rizoto)...Vhodné sú klíčky pšenice, sézamu, žeruchy, kukurice, šošovice, fazule mungo, sóje. Prospešné sú tieto mladé výhonky pri ochoreniach nervového systému, v období rekonvalescencie, počas rýchleho rastu detí, u dospievajúcej mládeže, pri alergiách, reumatických ochoreniach, cukrovke... Rastlinné klíčky predstavujú najbohatší zdroj enzýmov podporujúcich trávenie, vďaka čomu ich organizmus môže veľmi dobre spracovať. V zimnom období môžu klíčky pomôcť nahradiť nedostatok čerstvej surovej rastlinnej potravy.Samotné klíčenie je jednoduché, potrebujete niekoľko sklenených nádob na zaváranie, pitnú vodu a čerstvé semená. Semená prepláchnete, nasypete do sklenenej nádoby a asi na 12 hodín (na noc) zalejete vodou. Po uplynutí tejto doby vodu zlejete. Semená znovu dobre prepláchnite a zbytok vody nechajte odkvapkať (môžete použiť sitko na hrdlo nádoby), nadbytok vlhkosti v tejto fáze môže spôsobiť plesnivenie semien. Preplachovanie potom opakujeme každých 12 hodín (ráno a večer) podľa druhu semien môže byť dobré aj častejšie. Nádobu s klíčkami nechávame v teple (okolo 21 stupňov celzia) a v tme. Semená začnú klíčiť v priebehu 36 hodín, za 3-4 dni by mali byť klíčky vhodné na konzumáciu. Klíčky môžete spotrebovávať okamžite, alebo skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách.

folder_openPřiřazené štítky