Výsledky vyhledávání v sekci Nápady a Návody na dotaz pohárov

9 tipov, ako správne sterilizovať fľaše na zaváranie

access_time01.marec 2020personAlena Haldová

Aj vy ste podľahli trendu domáceho zavárania a u vás doma to rozvoniava ako v babičkinej letnej kuchyni? Potom iste riešite čo robiť, aby vaše dobroty dlho vydržali v komore bez chybičky a radosť z kuchtenia vám po pár týždňoch zbytočne nepokazili plesne tvoriace sa na povrchu sladučkých dobrôt. Naše babičky vedeli, že kvalitné zaváraniny im zaručí  poriadne umývanie fliaš a ich dokonalé sterilizovanie. Lebo najdôležitejšia pri zaváraní je práve hygiena.1. Vyberajme si vhodné zaváracie poháre a fľašeFľaše a poháre na zaváranie musia byť vyrobené z veľmi kvalitného tvrdeného skla, ktoré odolá vysokým teplotám. Ich výhodou je, že ak sú nepoškodené, teda bez škrabancov a prasklín, môžeme ich používať v kuchyni celé roky. Preto ich pred napĺňaním vždy dôkladne poprezerajme. Poriadne skontrolujme aj viečka, ktoré nesmú byť porušené, natrhnuté alebo inak mechanicky poškodené.Babičkin tip:Ako rýchlo odstránime starú etiketuNa sterilizovanie môžete použiť aj prázdne poháre z kúpených zaváranín, no často nám na nich prekáža pôvodná etiketa od výrobcu. Zbaviť sa jej býva poriadna skúška nervov. Ak nepomáha namáčanie do horúcej vody a šúchanie drôtenkou, skúste použiť jednoduchý trik babičiek. Na časť servítky nakvapkajte olej na varenie, ktorý máte po ruke a pretierajte na mieste, kde je odolné lepidlo. O chvíľu bude fľaša ako nová!2. Dokonale umývajme zaváraninové poháre a viečkaBabičky vedeli, že základom kvalitných zaváranín je dokonalá čistota. Preto poháre a aj nepoškodené viečka najskôr poriadne vyumývali horúcou vodou a saponátom, skontrolovali, či na nich nezostali žiadne zaschnuté kúsky potravín a iné nečistoty. Opláchli ich prúdom horúcej vody a potom ich ešte sterilizovali. Ako?3. Všetko vybavenie sterilizujeme vo vriacej vodeBabičky vedeli, že len vyumývať náradie a fľaše na zaváranie horúcou vodou so saponátom nestačí! Potrebovali ich zbaviť všetkých mikroorganizmov, ktoré by mohli ich tvrdú prácu a aj zaváraninu úplne znehodnotiť! Robme to ako ony. Do veľkého hlbokého hrnca poukladajme poháre s otvormi nahor a dookola poukladajme viečka. Hrniec naplníme vodou, až kým nebude presahovať asi tri centimetre nad povrchy pohárov. Pokojne do veľkého hrnca pridajte aj naberačku, ktorou budete džem dávkovať do pohárov. Vodu privedieme do varu a všetko vybavenie sterilizujeme aspoň 10 minút. Vybavenie povyberáme z horúcej vody a necháme vyschnúť na papierových alebo dôkladne vyžehlených bavlnených kuchynských utierkach. Poháre a ani viečka už neutierame utierkou!Babičkin rýchly tip:Umyté poháre a viečka môžeme desať minút pri teplote 100 ˚C sterilizovať aj v rúre v hlbokom plechu s vodou, akoby sme ich zavárali. Ak máte málo času môžete poháre a viečka po dôkladnom umytí saponátom len preliať vriacou vodou.4. Horúcim džemom či zálievkou napĺňajme ešte teplé poháreAk naplníme horúcim džemom či zálievkou studené poháre, môže sa stať, že sklo praskne. Preto babičky radia nalievať horúce tekutiny do ešte teplých pohárov či fliaš.Babičkine tipy:Ak zavárame ovocie, musí byť tiež dôkladne umyté. A počas plnenia džemu do pohárov určite neoblizujeme naberačku!5. Džemy či zálievku plníme maximálne centimeter od okrajaDžem naberáme zo stredu hrnca, kde je najteplejší. Zaváraninu plníme maximálne centimeter, ideálne jeden a pol centimetra od okraja. Ak by bola preplnená až po vrch, mohla by priveľmi vystúpiť a spôsobiť to, že viečko nebude pevne držať.6. Pred ukladaním viečok očistíme hrdlá fliaš a pohárovAj tie najskúsenejšie gazdinky zašpinia počas plnenia fliaš džemom, zálievkou či sirupom aj okraj nádoby. Preto po naplnení okraje pohárov a fliaš očistíme čistou papierovou utierkou, aby kvapky tekutiny nepriaznivo neovplyvňovali priľnutie a teda tesnenie viečka.7. Ako zaváraniny dokonale zaviečkujemeNa čisté a suché okraje pohárov pevne zaviečkujeme dokonale čisté viečka. Skontrolujeme, či sú skutočne dobre zatiahnuté!Babičkin tip:Babičky sa proti nepriaznivým mikroorganizmom, ktoré by mohli zaváraninu znehodnotiť ešte poistili a viečka či okraje pohárov potierali čistou gázou namočenou v liehu.8. Ako zaváraniny sterilizujemeZaváraniny sterilizujeme v zaváracom hrnci s teplomerom. Použiť môžeme aj veľký hrniec, na jeho dno položíme drevenú mriežku, ktorá nám zabezpečí aby nám poháre počas zavárania nepopraskali. Babičky používali na dno veľkého hrnca aj froté uterák, vyskúšajte túto fintu aj vy, ak nemáte po ruke drevenú mriežku. Na mriežku poukladáme zaváraniny. Zalejeme ich teplou vodou tak, aby jej hladina presahovala viečka asi o päť centimetrov. Zavárame pri teplote 85 – 90 ˚C presne 10 minút. Takto si ovocie ale aj zelenina ponechajú svoju vynikajúcu chuť, vôňu a farbu. Potom ich vyberieme z horúcej vody na kuchynské utierky a necháme vychladnúť. Ak by sme nechávali chladnúť zaváraniny postupne v horúcej vode, stratili by sviežu farbu a vyzerali by mdlo. Viečka kontrolujeme po vychladnutí, či sú zatiahnuté zistíme poklopaním, mali by znieť duto.  Keď ich obrátime hore dnom, nesmú tiecť!Babičkin tip:Či džemy zavaríme, je na nás. Zaváranie je ďalšou poistkou proti plesniveniu, ale na druhej strane ovocnú dobrotu ešte raz vystavujeme vysokej teplote. Ak však používame na džemy poháre s patentným uzatváraním a s gumičkou, džem vždy aj zavárame.9. Kedy poháre otáčame hore dnomPoháre otáčame hore dnom, ak do teplých nádob nalievame vriaci džem, lekvár či marmeládu, hneď ich zatvárame a nesterilizujeme ich.  Vtedy ich položíme hore dnom na kuchynské utierky alebo podložku, ktorá by nemala byť studená. V pohári sa vytvorí podtlak, ktorý pevne pritiahne viečko a vzduchotesne tak uzatvorí nádobu, tekutina nesmie spod viečka vytekať! Po vychladnutí preklopíme a zistíme, či sa viečka dobre zatiahli. Keď na ne poklopeme, mali by vydávať dutý zvuk.Babičkin tip: Aký je rozdiel medzi pasterizáciou a sterilizáciou? Tepelná sterilizácia je konzervácia, ktorou sa zabíjajú nepriaznivé mikroorganizmy spôsobujúce znehodnocovanie zaváraniny nad teplotou 100 ˚C . Počas varenia uniká z pohára teplý vzduch a vzniká čiastočné vzduchoprázdno. Po vychladnutí vonkajší vzduch pritiahne viečko, ktoré tak pevne drží pohár a zaváranina sa nekazí. Správne sterilizované zaváraniny majú tú výhodu, že neobsahujú žiadne umelé ani cudzie konzervačné látky a vydržia vo výbornej kondícii aj niekoľko rokov. Pasterizácia prebieha pri použití teplôt do 100 ˚C.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz pohárov

Fantastický a neoceniteľný nápad, ako mať vždy po ruke hotový kurací guláš, keď času na varenie obedu, je málo

access_time02.marec 2020personAlena Haldová

Odstráňte kožu z kuracieho mäsa a nakrájajte na veľké kusy, oddeľte mäso od kostí. Vložíme do veľkého hrnca, osolíme, ochutíme podľa chuti. Dáme do chladničky po dobu 40 minút.Kým kurča je v chladničke, pripravíme si poháre 0,7 dcl a umiestniť na spodnú časť po 4 korenia a 1 bobkovým listom.Položte mäso do pohárov a prikryte fóliou namiesto krytu. Umiestni do studenej rúry na pečenie a varíme pri 150 ° po dobu 4,5 hodiny.Keď banky s mäsom vychladnúť, zavrieme uzávermi sterilizovanými.Dáme guláš na chladné miesto. Ak kurča nieje dostatočne mastné a nespustilo dostatok tuku pri varení môžeme doplniť trochou bravčovej masti. Vychutnajte si lahodnú chuť kedykoľvek, je vhodné aj na dovolenku, kde stačí už len prihriať a pripraviť zemiaky alebo ryžu.

folder_openPřiřazené štítky