Nápady a Návody keyboard_arrow_right Nápady a Návody keyboard_arrow_right9 tipov, ako správne sterilizovať fľaše ..

Obrázek příspěvku: 9 tipov, ako správne sterilizovať fľaše na zaváranie

9 tipov, ako správne sterilizovať fľaše na zaváranie

personaccess_time01.marec 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye39 shlédnutí


Aj vy ste podľahli trendu domáceho zavárania a u vás doma to rozvoniava ako v babičkinej letnej kuchyni? Potom iste riešite čo robiť, aby vaše dobroty dlho vydržali v komore bez chybičky a radosť z kuchtenia vám po pár týždňoch zbytočne nepokazili plesne tvoriace sa na povrchu sladučkých dobrôt. Naše babičky vedeli, že kvalitné zaváraniny im zaručí  poriadne umývanie fliaš a ich dokonalé sterilizovanie. Lebo najdôležitejšia pri zaváraní je práve hygiena.

1. Vyberajme si vhodné zaváracie poháre a fľaše

Fľaše a poháre na zaváranie musia byť vyrobené z veľmi kvalitného tvrdeného skla, ktoré odolá vysokým teplotám. Ich výhodou je, že ak sú nepoškodené, teda bez škrabancov a prasklín, môžeme ich používať v kuchyni celé roky. Preto ich pred napĺňaním vždy dôkladne poprezerajme. Poriadne skontrolujme aj viečka, ktoré nesmú byť porušené, natrhnuté alebo inak mechanicky poškodené.

Babičkin tip:

Ako rýchlo odstránime starú etiketu

Na sterilizovanie môžete použiť aj prázdne poháre z kúpených zaváranín, no často nám na nich prekáža pôvodná etiketa od výrobcu. Zbaviť sa jej býva poriadna skúška nervov. Ak nepomáha namáčanie do horúcej vody a šúchanie drôtenkou, skúste použiť jednoduchý trik babičiek. Na časť servítky nakvapkajte olej na varenie, ktorý máte po ruke a pretierajte na mieste, kde je odolné lepidlo. O chvíľu bude fľaša ako nová!

2. Dokonale umývajme zaváraninové poháre a viečka

Babičky vedeli, že základom kvalitných zaváranín je dokonalá čistota. Preto poháre a aj nepoškodené viečka najskôr poriadne vyumývali horúcou vodou a saponátom, skontrolovali, či na nich nezostali žiadne zaschnuté kúsky potravín a iné nečistoty. Opláchli ich prúdom horúcej vody a potom ich ešte sterilizovali. Ako?

3. Všetko vybavenie sterilizujeme vo vriacej vode

Babičky vedeli, že len vyumývať náradie a fľaše na zaváranie horúcou vodou so saponátom nestačí! Potrebovali ich zbaviť všetkých mikroorganizmov, ktoré by mohli ich tvrdú prácu a aj zaváraninu úplne znehodnotiť! Robme to ako ony. Do veľkého hlbokého hrnca poukladajme poháre s otvormi nahor a dookola poukladajme viečka. Hrniec naplníme vodou, až kým nebude presahovať asi tri centimetre nad povrchy pohárov. Pokojne do veľkého hrnca pridajte aj naberačku, ktorou budete džem dávkovať do pohárov. Vodu privedieme do varu a všetko vybavenie sterilizujeme aspoň 10 minút. Vybavenie povyberáme z horúcej vody a necháme vyschnúť na papierových alebo dôkladne vyžehlených bavlnených kuchynských utierkach. Poháre a ani viečka už neutierame utierkou!

Babičkin rýchly tip:

Umyté poháre a viečka môžeme desať minút pri teplote 100 ˚C sterilizovať aj v rúre v hlbokom plechu s vodou, akoby sme ich zavárali. Ak máte málo času môžete poháre a viečka po dôkladnom umytí saponátom len preliať vriacou vodou.

4. Horúcim džemom či zálievkou napĺňajme ešte teplé poháre

Ak naplníme horúcim džemom či zálievkou studené poháre, môže sa stať, že sklo praskne. Preto babičky radia nalievať horúce tekutiny do ešte teplých pohárov či fliaš.

Babičkine tipy:

Ak zavárame ovocie, musí byť tiež dôkladne umyté. A počas plnenia džemu do pohárov určite neoblizujeme naberačku!

5. Džemy či zálievku plníme maximálne centimeter od okraja

Džem naberáme zo stredu hrnca, kde je najteplejší. Zaváraninu plníme maximálne centimeter, ideálne jeden a pol centimetra od okraja. Ak by bola preplnená až po vrch, mohla by priveľmi vystúpiť a spôsobiť to, že viečko nebude pevne držať.

6. Pred ukladaním viečok očistíme hrdlá fliaš a pohárov

Aj tie najskúsenejšie gazdinky zašpinia počas plnenia fliaš džemom, zálievkou či sirupom aj okraj nádoby. Preto po naplnení okraje pohárov a fliaš očistíme čistou papierovou utierkou, aby kvapky tekutiny nepriaznivo neovplyvňovali priľnutie a teda tesnenie viečka.

7. Ako zaváraniny dokonale zaviečkujeme

Na čisté a suché okraje pohárov pevne zaviečkujeme dokonale čisté viečka. Skontrolujeme, či sú skutočne dobre zatiahnuté!

Babičkin tip:

Babičky sa proti nepriaznivým mikroorganizmom, ktoré by mohli zaváraninu znehodnotiť ešte poistili a viečka či okraje pohárov potierali čistou gázou namočenou v liehu.

8. Ako zaváraniny sterilizujeme

Zaváraniny sterilizujeme v zaváracom hrnci s teplomerom. Použiť môžeme aj veľký hrniec, na jeho dno položíme drevenú mriežku, ktorá nám zabezpečí aby nám poháre počas zavárania nepopraskali. Babičky používali na dno veľkého hrnca aj froté uterák, vyskúšajte túto fintu aj vy, ak nemáte po ruke drevenú mriežku. Na mriežku poukladáme zaváraniny. Zalejeme ich teplou vodou tak, aby jej hladina presahovala viečka asi o päť centimetrov. Zavárame pri teplote 85 – 90 ˚C presne 10 minút. Takto si ovocie ale aj zelenina ponechajú svoju vynikajúcu chuť, vôňu a farbu. Potom ich vyberieme z horúcej vody na kuchynské utierky a necháme vychladnúť. Ak by sme nechávali chladnúť zaváraniny postupne v horúcej vode, stratili by sviežu farbu a vyzerali by mdlo. Viečka kontrolujeme po vychladnutí, či sú zatiahnuté zistíme poklopaním, mali by znieť duto.  Keď ich obrátime hore dnom, nesmú tiecť!

Babičkin tip:

Či džemy zavaríme, je na nás. Zaváranie je ďalšou poistkou proti plesniveniu, ale na druhej strane ovocnú dobrotu ešte raz vystavujeme vysokej teplote. Ak však používame na džemy poháre s patentným uzatváraním a s gumičkou, džem vždy aj zavárame.

9. Kedy poháre otáčame hore dnom

Poháre otáčame hore dnom, ak do teplých nádob nalievame vriaci džem, lekvár či marmeládu, hneď ich zatvárame a nesterilizujeme ich.  Vtedy ich položíme hore dnom na kuchynské utierky alebo podložku, ktorá by nemala byť studená. V pohári sa vytvorí podtlak, ktorý pevne pritiahne viečko a vzduchotesne tak uzatvorí nádobu, tekutina nesmie spod viečka vytekať! Po vychladnutí preklopíme a zistíme, či sa viečka dobre zatiahli. Keď na ne poklopeme, mali by vydávať dutý zvuk.

Babičkin tip: 

Aký je rozdiel medzi pasterizáciou a sterilizáciou?

Tepelná sterilizácia je konzervácia, ktorou sa zabíjajú nepriaznivé mikroorganizmy spôsobujúce znehodnocovanie zaváraniny nad teplotou 100 ˚C . Počas varenia uniká z pohára teplý vzduch a vzniká čiastočné vzduchoprázdno. Po vychladnutí vonkajší vzduch pritiahne viečko, ktoré tak pevne drží pohár a zaváranina sa nekazí. Správne sterilizované zaváraniny majú tú výhodu, že neobsahujú žiadne umelé ani cudzie konzervačné látky a vydržia vo výbornej kondícii aj niekoľko rokov. Pasterizácia prebieha pri použití teplôt do 100 ˚C.

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Ako chutí Slovensko? Ani ako bryndza, ani ako posúchy

personAlena Haldováremove_red_eye41bookmarkNápady a Návody

Keď raňajky sú „obedom“Viete si predstaviť, že by ste si neodkrojili krajec voňavého pšeničného chleba, nedali si čerstvú paradajku alebo zemiakovú kašu? Tieto suroviny síce považujeme dnes za úplnú samozrejmosť, no kedysi ich naši predkovia nepoznali. Zemiaky, paradajky či ..

UŽITOČNÉ INFORMÁCIE O VÍNE

personAlena Haldováremove_red_eye55bookmarkNápady a Návody

PRÁCA VO VINOGRADETej práce je veľmi veľa, čo vinár musí vykonať, kým môže s pocitom dobre vykonanej práce uzavrieť ďalší – úspešný či menej úspešný rok. Predpokladom pestovania vínnej révy je výber odrody, sadeníc a podkladby pre nové výsadby, úprava koreňa, ..

Klíčky

personAlena Haldováremove_red_eye30bookmarkZdravie

Nejedná sa o žiadny posledný výstrelok módy alebo výmysel. Klíčky, ako vysoko kvalitná potravina, boli známe už pred 5000 rokmi. Naklíčené semená tvoria dôležitú časť diéty ľudí žijúcich vo vysokohorských oblastiach Hunzy v Himalájach a dožívajúcich sa dlhovekosti. Ku ..

Bylinky

personAlena Haldováremove_red_eye24bookmarkZdravie

Bylinky dokážu premeniť obyčajné jedlo na chutné, vzrušujúce kreácie dokonalých chuti. Chuť, ktorú bylinka dokáže vylepšiť a prepožičia jej to "gro" je jednou z jej výhod použitia. Čerstvé či sušené bylinky obsahujú účinné antioxidanty, ktoré podporujú zdravie. ..

Stévia cukrová

personAlena Haldováremove_red_eye29bookmarkZdravie

Stevia Rebaudiana Bertoni - Stévia cukrová, (ľudovo sladké lístky, medové lístky) patrí k rodu Stevia, ktorých poznáme viac ako 150 druhov. Patri do kmeňa Eupatoriaceae, čeľaď astrovité - Asteraceae (Compositae). Je to viac ročná rastlina. Dorastá do výšky 30 - 60 cm. Stévia je ..

Veľký zoznam diét

personAlena Haldováremove_red_eye20languagemjd.sk

Z toľkého nepreberného množstva diét, ktoré existujú je veľmi ťažké vybrať tú správnu. Často počujete ako tá ktorá diéta niekomu veľmi zabrala a vďaka nej niekto schudol 10 aj viac kíl za pár dní. Čo pomôže niekomu, nemusí na vás pôsobiť tak isto efektívne. Druhá vec ..

Vysokoškolské stravovanie

personAlena Haldováremove_red_eye36languagefresher.sk

Začlenenie do študentského života znamená prírastok vedomostí, spomienok a niekedy aj kilogramov navyše. Napchať sa do maturitného obleku na štátniciach, je niekedy sci-fi kombinované s komédiou. Za 5 rokov na výške som videla, že študentská kuchyňa, rovná sa rýchle jedlo, ..

Matcha čaj - na chudnutie aj detoxikáciu

personAlena Haldováremove_red_eye22languagemjd.sk

Čaj so zvláštnym menom 'Matcha' je používaný najmä v Číne a Japonsku. Matcha čaj je však v poslednej dobe stále populárnejší aj v našich končinách. Dá sa kúpiť vo forme jemného zeleného prášku a ak je vaším cieľom formovanie postavy, môžeme vám ho len odporučiť. Čaj ..

Magnézium - horčík

personAlena Haldováremove_red_eye27languagemjd.sk

Horčík (magnézium) je pre naše telo najdôležitejší minerál. Po vode, kyslíku, základných potravinách je horčík najdôležitejší prvok pre naše telo. Horčík je dôležitejší ako vápnik, draslík a sodík a práve horčík reguluje všetky tieto minerály v tele. Horčík ..

Schudnite vďaka jóge

personAlena Haldováremove_red_eye19languagemjd.sk

Mnohým ľuďom sa pri slove jóga vybaví relaxačná hudba a rôzne poprehýbaný človek. Jóga napomáha flexibilite tela, uvoľnuje svaly a je tiež dobrá na ‘vyčistenie’ mysle. Málokto vie, že jóga môže byť nápomocná pri chudnutí. Jóga nepomáha pri chudnutí tým spôsobom ..