Nápady a Návody keyboard_arrow_right Nápady a Návody keyboard_arrow_rightNelúpana alebo pololúpaná ryža

Obrázek příspěvku: Nelúpana alebo pololúpaná ryža

Nelúpana alebo pololúpaná ryža

personaccess_time04.marec 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye32 shlédnutí

Hnedá ryža je nelúpaná alebo pololúpaná ryža, druh celozrnnej obilniny. Má inú príchuť, je trochu žuvavejšia, rýchlejšie sa pokazí, ale je výživnejšia.

Vo veľkej časti Ázie je spájaná s chudobou a obdobím nedostatku jedla počas vojny. V minulosti sa jedla veľmi ojedinele okrem chorých a starých ľudí, ktorý ju jedli pri zápche. Teraz je tento druh ryže ešte drahší ako bežná biela ryža, čo je dôsledkom relatívne nižšieho zásobovania týmto druhom a obtiažnemu skladovaniu a doprave.

Porovnanie bielej a hnedej ryže

Obidva druhy majú pobobné množstvo cukrov, tukov, bielkovín a kalórií, Roydiel je v spracovaní a nutričnej zložke. Keď olúpeme najvrchnejší obal, výsledok je hnedá ryža. Ak odstránime aj ďalšiu "otrubovú! vrstvu pod tým, dostaneme bielu ryžu. Týmto odstránime niektoré vitamíny a minelrály ako - B1, B3, železo (Fe), ktoré bývajú do ryže umelo pridávané (nie u nás). Minerál, ktorý sa nepridáva a tým stráca je horčík (Mg). Jeden hrnček varenej hnedej ryže obsahuje 84 mg Mg, kým pri bielej ryži len 19 mg.

Pri odstránení otrubovej časti keď sa vyrába viela ryža, je taktiež odstránený olej y tejto vrstvy. Tento ryžový olej pomáha znižovať LDL cholesterol (to je ten zlý, HDL je ten dobrý).

Z ďalších nutričných zložiek o ktoré je biela ryža ochudobnená sú to mastné kyseliny a vláknina.

Hnedá ryža je taktiež vhodná pri zápche a zlepšuje trávenie, zatiaľ čo biela má opačný efekt, ale záleží to aj od individuálnej adaptácie na ryžu.


Spôsob prípravy:

Pripravujeme ju taktisto ako bežnú, akurát sa varí aj 45 minút, narozdiel od bielej ktorá sa vari 15-20 minút. Prípadne je môžeme nechať na noc nasiaknuť vo vode a na daľší deň variť.


folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Ako chutí Slovensko? Ani ako bryndza, ani ako posúchy

personAlena Haldováremove_red_eye39bookmarkNápady a Návody

Keď raňajky sú „obedom“Viete si predstaviť, že by ste si neodkrojili krajec voňavého pšeničného chleba, nedali si čerstvú paradajku alebo zemiakovú kašu? Tieto suroviny síce považujeme dnes za úplnú samozrejmosť, no kedysi ich naši predkovia nepoznali. Zemiaky, paradajky či ..

UŽITOČNÉ INFORMÁCIE O VÍNE

personAlena Haldováremove_red_eye54bookmarkNápady a Návody

PRÁCA VO VINOGRADETej práce je veľmi veľa, čo vinár musí vykonať, kým môže s pocitom dobre vykonanej práce uzavrieť ďalší – úspešný či menej úspešný rok. Predpokladom pestovania vínnej révy je výber odrody, sadeníc a podkladby pre nové výsadby, úprava koreňa, ..

Bylinky

personAlena Haldováremove_red_eye23bookmarkZdravie

Bylinky dokážu premeniť obyčajné jedlo na chutné, vzrušujúce kreácie dokonalých chuti. Chuť, ktorú bylinka dokáže vylepšiť a prepožičia jej to "gro" je jednou z jej výhod použitia. Čerstvé či sušené bylinky obsahujú účinné antioxidanty, ktoré podporujú zdravie. ..

Syr Cottage je vhodný na chudnutie aj priberanie.

personAlena Haldováremove_red_eye35bookmarkNápady a Návody

Malé biele guľôčky v tégliku sa stali súčasťou mnohých diét nielen na chudnutie, ale najmä na priberanie svalov. Je na to niekoľko dôvodov prečo vďaka syru Cottage môžete ako priberať tak i chudnúť. Tento syr obsahuje málo tuku a kalórií, zanedbateľne sacharidov a veľa ..

9 tipov, ako správne sterilizovať fľaše na zaváranie

personAlena Haldováremove_red_eye39bookmarkNápady a Návody

Aj vy ste podľahli trendu domáceho zavárania a u vás doma to rozvoniava ako v babičkinej letnej kuchyni? Potom iste riešite čo robiť, aby vaše dobroty dlho vydržali v komore bez chybičky a radosť z kuchtenia vám po pár týždňoch zbytočne nepokazili plesne tvoriace sa na povrchu ..

Veľký zoznam diét

personAlena Haldováremove_red_eye19languagemjd.sk

Z toľkého nepreberného množstva diét, ktoré existujú je veľmi ťažké vybrať tú správnu. Často počujete ako tá ktorá diéta niekomu veľmi zabrala a vďaka nej niekto schudol 10 aj viac kíl za pár dní. Čo pomôže niekomu, nemusí na vás pôsobiť tak isto efektívne. Druhá vec ..

Zoznam najnávykovejších jedál

personAlena Haldováremove_red_eye18languagemjd.sk

Pravidelný prísun potravy považujeme na Slovensku za normálny jav. Jeme niekoľkokrát denne a týždeň čo týždeň máme na jedálničku veľmi podobné jedlá. Vmnohých dotazníkoch ľudia označujú ako najobľúbenejšie jedlá pizzu a len málokto odolá dobrej čokoláde. Vedci z ..

Priprava ryži na sushi

personAlena Haldováremove_red_eye33languagemaxirecepty.sk

* Dôkladne prepláchneme a umyjeme 750 g ryže (kým sa nezbavíme škrobu/bielej usadeniny )* Ryžu necháme odležať v dostatočnom množstve vody.*Vložíme do hrnca, alebo suihanki (japonský ryžovar) a varíme v menšom množstve vody ako zvyčajne. Podľa potreby pridáme kombu (japonská ..

Domáca čokoláda

personAlena Haldováremove_red_eye28languagemaxirecepty.sk

Naučím vás dnes vyrobiť si čokoládovú energetickú bombu. Suchú čokoládu, ktorá sa netopí ani v trópoch. Tento typ som dostal od priateľov, ktorí chodia na expedície. Preto je im veľká vďaka, že ma poučili ako si pomôcť. Trošku som si ju vylepšil a o to viac chutí. Nie ..

Zdravšie alternatívy k nezdravým potravinám

personAlena Haldováremove_red_eye24languagemjd.sk

Chipsy – Pistácie, orieškyJe veľmi pohodlné otvoriť si večer pri telke balíček chutných chipsov. Takisto je však pohodlné otvoriť sáčok s pistáciami alebo nasypať na misku hrsť orechov, slnečnicových alebo tekvicových jadierok. Aj navzdory tomu, že oriešky obsahujú veľa ..